Posted on Napsat komentář

Refraktometr na med kompletní info

Když potřebujete měřit brix, baume nebo vodu v medu, potřebujete refraktometr se správnou stupnicí. V tomto článku se dozvíte výhody a nevýhody toho, jak se používá a kde jej koupit

Správná stupnice refraktometru pro měření medu je následující:

  • Brix 58-90% (s) je obsah cukru ve medu. 1 stupeň Brix je 1 gram sacharózy ve 100 gramech roztoku a představuje sílu roztoku v procentech hmotnostních.
  • Be ° (Baume) 38-43 (změřte hustotu různých kapalin
  • Voda 12-27% (Obsah vody musí být menší než 20 – 21%, aby se zabránilo kvašení nebo degradaci medu)

Klady a zápory produktu
Nyní popisuji své zkušenosti s včelařským  refraktometrem na med, testoval jsem asi 42 kusů tohoto produktu a vše fungovalo dobře. Přečtěte si výhody a nevýhody tohoto produktu:

  Klady:

  • Dobrý materiál a zpracování
  • Tři měřené hodnoty (brix, Bé, voda)
  • Můžete se zaměřit na okulár
  • Refraktometr můžete kalibrovat

  Nevýhody:

  • Pokud si objednáte refraktometr v plastové krabičce, krabička se stěží otevře
  • Kalibrační roztok by se hodil (v balení není pouze šroubovák)

Včelařský  Refraktometr pro med je vhodný primárně pro med, ale můžete použít testování obsahu cukru v ovocných šťávách, nealkoholických nápojích, víně, medu, džemu, marmeládě, ovoci a zelenině, pokud odhadnete naměřené hodnoty v rozsahu rozsahu uvedeného na refraktometr.

Jak měřit refraktometrem vodu v medu, hustotu a cukernatost?

Zde je podrobný popis, jak měřit hodnoty medu. Nejprve však popíšeme části refraktometru.

části refraktometru
  • Otevřete „sklíčko pro zaklopení“ a po tomto zavření umístěte med na „prismu“ „zaklopte sklícku a med se šíří po celém povrchu prismy – měřicí plochy ,bez boulek nebo prázdných míst.
  • V dalším kroku dejte refraktometr ve směru světla a podívejte se do okuláru, nyní uvidíte bílé / modré kruhové pole a uvidíte hodnoty Brix, Be a voda, hodnoty se odečítají na místě, kde se bílá a modrá pole setkávají v řadě. Hodnoty jsou zřetelně viditelné, pokud můžete zaostřovací kolečko přiblížit nebo oddálit pro ostrý obraz.

Kalibrace refraktometru

  • Otevřete sklíčko a umístěte 2-3 kapky destilované vody na meríci plochu pro med, voda se musí šířit celej prisme.
  • Zaklopte sklíčko podívejte se proti směru světelného zdroje a nastavte okulár, nyní jasně vidět dvě modré a bílé pole.
  • Bílé pole musí být presne na stupnici nuly, pokud ne, můžete provést kalibraci pomocí šroubového kalibračního šroubu. Ujistěte se, že okolní teplota místnosti je správná pro řešení, které používáte, 20 ° C. Pokud se pracovní teplota místnosti nebo prostředí (nikoli vzorek) změní o více než 5 ° C, doporučujeme provést kalibraci, aby byla zachována přesnost.
  • Pokud je refraktometr vybaven automatickým Kompenzace teploty (ATC), okolní pracovní přístroj je znovu kalibrován. Jakmile kalibrované posuny okolní teploty v přijatelném rozmezí 10 ° C – 30 ° C, neměly by ovlivnit přesnost.
  • Nyní otestujte med znovu, použijte výše popsaný postup měření medu

Typický obsah cukru v jiných potravinách:

Název Brix hodnota
kondenzované mléko 52 – 68
cukrový sirup 58 – 80
ovocný džem 60 – 70
rostlinný olej 57 – 90

Brix stupnice se používá v potravinářském průmyslu k měření přibližného množství cukrů v ovoci, zelenině, džusech, víně, nealkoholických nápojích medu a cukrovarnickém průmyslu.
U ovocných šťáv je jeden stupeň Brix asi 1 – 2% z celkové hmotnosti cukru, což obvykle odráží subjektivně vnímanou sladkost. Protože Brixova stupnice odráží koncentraci rozpuštěné látky (většinou cukru) v kapalině, odráží také hustotu měřené kapaliny. A protože hustota cukerného roztoku může být snadno spočtena, může být obsah cukru měřen refraktometry.

Moderní měřicí přístroje s Brixovou stupnicí jsou většinou refraktometry, které provádějí výpočet Brixových stupňů na základě indexu lomu. Tato zařízení jsou obvykle přenosná, trvanlivá a velmi snadno ovladatelná, takže mohou být použita přímo na místě pro zpracování řešení.

Stupnice Baumé se používá hlavně ve francouzsky mluvících zemích (v roce 1768 byla vyvinuta francouzským lékárníkem Antoine Baumé) a ve Španělsku. Měření obsahu cukru se používá hlavně pro měření obsahu cukru v medu a jiných ovocných šťávách, pro měření měrné hmotnosti, například při vaření.
Zajímavé na této stupnici je, že se používají dva různé vzorce pro výpočet měrné hmotnosti kapalin – jeden pro kapaliny hustší než voda a druhý pro kapaliny tenčí než voda. Jednotka stupnice je prezentována několika způsoby – B °, Bé °, Be ° nebo Baume.

Technické parametry:

  • Rozsah ATC: -10 ~ 30 C (50 ~ 86 F)
  • Rozměr: 142x40x40mm
  • Hmotnost: 88 g
  • Měřící rozsah:
  • Brix: 58 ~ 90%
  • Být: 38 ~ 43
  • Voda: 12 ~ 27%
  • Přesnost:
  • Brix: 1%
  • Být: 0,5
  • Voda: 1%
  • Rozlišení:
  • Brix: 1%
  • Být: 0,5
  • Voda: 1%
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.