Posted on Napsat komentář

Měření cukernatosti moštu refraktometrem pro vinaře v praxi

V září je vinařská sezona v plném proudu, v článku se dozvíte jak měřit mošt s refraktometrem, jakpoužít stupnici Brix a další zkušenosti z praxe. Obsah cukru v moštu jsme měřili tímto refraktometrem:

Jak měřit mošt s vinařským refraktometrem

Je to jednoduché třeba mít refraktometr na měření sladkosti hroznů nebo moštu pak stačí prsty vylisovat šťávu na měřicí plochu refraktometru zavřít kryt a podívat do okuláru proti světelnému zdroji.

Kápnutím hroznové šťávy na měřicí plochu refraktometr

Oproti klasickému cukroměry je to výhoda že stačí kapky šťávy z jedné bobulky které roztečou po Prisme, měření je tak rychlé stačí jen malé množství. Po skončení měření refraktometr očistíte vodou a hadříkem.

TIP zkuste sbírat a měřit vzorky z více míst vinohradu / révě neboť obsahu cukru v hroznech se může lišit, pro to je dobré změřit hrozny z více částí vinohradu.

Proč měřit cukernatost?
Je to hlavně proto abychom zjistili kdy je správný čas na sklizeň hroznů, kdy má přiměřenou cukernatost, každý rok je správný čas trochu jiný zaleží od slunečních dní a pod. Měření refraktometrem nám pomůže odhadnout ten správný čas repektíve ukáže obsah cukru v hroznech.

Vysvětlení brix jednotek v praxi

Refraktometr ukazuje hodnotu obsahu cukru v Brix ukazuje hladinu cukru v šťávě, moštu, víně. e obsah cukru ve vodném roztoku.

1Brix = 1 gram cukru v 100 gramech roztoku
° Bx se tradičně používá ve vinařském průmyslu, cukru, sycených nápojích, ovocných šťávách, javorovém sirupu a medu.

Na základě obsahu cukru v brix můžete určit přibližný obsahu alkoholu které budoucí víno obsahovat, níže je užitečná tabulka:

Stupnice BRIX32


Tabuľka cukornatosti / alkohol

Hodnota v brix1415161718192021222324252627
Alkohol %7.68.28.89.510.110.811.512.212.913.614.415.115.916.7

Další zkušenosti

Refraktometr se osvědčil pro kontrole zralosti bobulí hroznů, v kontrolním měření zjišťují obsah cukru,měření refraktometrem provádíme dvě a více (čím měření tím přesnější odhad).doporučujeme odtrhnout bobule z vrchu i zespodu hroznů.

Co se týče přesnosti měření, osvědčil se model KT-brix-32 se stupnicí 0-32 brix která je přímo určena pro měření ovocných šťáv.Přesnost jsme prověřovali s klasickým moštoměrem který se noří do moštu,výsledky byly shodné.

Měření cukernatosti klasickým moštoměrem

Kalibrace je jednoduchá základ je když kápnete vodu na testovací plochu aby refraktometr ukazoval 0 brix.Pokud to tak není, skrutkovačem dotáhněte nebo odtáhněte kalibrační trimr.

Kalibrace reraktomeru

Toto je zatím vše přejeme vydařenou úrodu a se zkušenostmi se můžete podělit v komentářích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.